قیمت ارزهای عمده خارجی در باراز غیررسمی در ایران پس از پس پایان بی نتیجه دور هفتم مذاکرات احیای توافق اتمی برجام رو به افزایش گذاشته است.
بر اساس گزارش ها از بازار غیررسمی ارز تهران معاملات ارزی در اولین روز هفته در پایتخت نشان می دهد که قیمت هر دلار آمریکا به بیش از ۳۰ هزار تومان و قیمت یک پوند بریتانیا به بالاتر از ۴۰ هزار تومان رسیده است.
یورو پول واحد اتحادیه اروپا هم نزدیک به ۳۲ هزار تومان معامله شده است.
سایر ارزهای عمده هم در بازار غیررسمی ارز تهران بالا رفته است.
نورنیوز رسانه نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران در گزارش درباره نرخ ارز نوشته است ایجاد نوسان در نرخ ارز در داخل کشور بر مبنای یک نقشه کاملا طراحی شده و به احتمال قوی از سوی کانونهای ارزی در چند کشور خارجی همسایه صورت میگیرد و عناصری در داخل با هدف سوداگری در این سناریو ایفای نقش میکنند”.
کارشناسان می گویند بالا رفتن قیمت ارز در بازار غیررسمی پایتخت، واکنش به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین است که چشم انداز مشخصی ندارد.
دور هفتم مذاکرات احیای توافق هسته ای برجام که پس از پنج ماه وقفه در دولت ابراهیم رئیسی از هفته پیش از سرگرفته شده بود، یک روز پیش بدون رسیدن به نتیجه مشخصی پایان یافت.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا پس از پایان این مذاکرات گفته ایران در حال حاضر برای بازگشت به تعهدات خود به برجام جدی به نظر نمیرسد و تهدید کرده است که در صورت شکست مذاکرات ایالات متحده “مسیر دیگری” را دنبال خواهد کرد.
هدف از این مذاکرات رفع تحریم های اتمی آمریکا و بازگشت محدودیت به برنامه اتمی ایران است.
مقام های دولت ایران گفته اند که تحریم های آمریکا باعث سقوط درآمدهای دولتی از ۱۰۰ میلیارد دلار به کمتر از ۸ میلیارد رسیده است.
دولت ایران که متکی به درآمدهای نفتی و گازی است در سه سال اخیر مشکلات متعددی برای فروش محصولات خود داشته و به دشواری توانسته بخشی از درآمدهای حاصل از آن را وارد کشور کند.
در حال حاضر بخش عمده ای از درآمدهای نفتی ایران که مربوط به فروش نفت و گاز پیش از تحریم های آمریکاست، در بانک های خارجی توقیف شده و امکان دسترسی به آن برای دولت وجود ندارد.
با اینکه آمریکا فروش انرژی ایران به عراق را از تحریم معاف کرده اما بانک های عراقی هم به دلیل تحریمهای بانکی قادر به پرداخت مطالبات مالی ایران نیستند.
تحریم های اتمی پس از آن بر ایران اعمال شد که دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا در بهار سال ۱۳۹۷ از این توافق خارج شد.
دولت آقای ترامپ با اعمال مجدد تحریم های اتمی بر ایران، سیاست “فشار حداکثری” با هدف “عادی سازی” رفتار ایران در پیش گرفت.