هشدار زرد؛ افزایش آلایندهها در تهران، کرج و اصفهان
سومین روز از هوای ناسالم تهران برای گروههای حساس. شش کلانشهر ایران درگیر افزایش غلظت آلایندهها هستند و میزان دیاکسید گوگرد در اراک به مرز مرگ و زندگی رسیده است. مدرسهها در اراک و تهران دوباره غیرحضوری شدند.
شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین غلظت آلاینده ذرات معلق با قطر کمتر از ۲.۵ میکرون طی ۲۴ ساعت منتهی به سهشنبه ۲۳ آذر را ۱۴۸ اعلام کرد؛ شاخصی ناسالم برای گروههای حساس. در همین مدت، غلظت آلاینده ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرون با شاخص ۸۶، اُزن با شاخص ۱۱، دی اکسید نیتروژن با شاخص ۱۰۶ و مونوکسیدکربن با شاخص ۳۹ بوده است.
همزمان، کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران از تصمیم تعطیلی مهدهای کودک و مراکز پیشدبستانی و مجازی شدن کلاسهای مدارس مناطق ۲۲ گانه خبر داد.
این دومین مرتبه ظرف ده روز گذشته است که کیفیت هوای پایتخت و چند شهرستان استان تهران به این مرحله از انباشت آلایندهها و اتخاذ چنین تصمیمی میرسد.
سازمان هواشناسی نیز اعلام کرده که عدم وزش باد در تهران تا اواخر وقت سهشنبه و افزایش تردد خودروها، غلظت آلایندهها را بیشتر خواهد کرد. این به معنای ناسالم بودن هوا برای همه گروههاست.
تهران، اراک، اصفهان، تبریز مشهد و کرج پیشتاز شهرهایی هستند که آسمانی دودآلود و هوایی مسموم را دارند.
هوای اراک از جمله برای همه گروهها ناسالم و خطرناک اعلام شده و رسانهها از مختل شدن زندگی مردم و خانهنشین شدن دانشآموزان این شهر خبر میدهند. شهری که در بطن و اطراف آن صنایع زیادی وجود دارند، از جمله نیروگاهها و کارخانههایی که سوخت مازوت مصرف میکنند.
نیروگاه حرارتی شازند یکی از مهمترین عوامل آلودگی هوای اراک معرفی میشود. فرزاد مخلصالائمه، استاندار استان مرکزی گفته که با تخصیص ۵ میلیون مترمکعب سهمیه گاز برای نیروگاه حرارتی شازند، مصرف سوخت مازوت برای مدتی در این نیروگاه کاهش مییابد. او وعده کرده که با خروج برخی واحدها از مدار، سوخت مازوت شازند به صفر برسد و از مردم نیز خواسته در مصرف برق و گاز صرفجویی کنند تا مصرف گاز و مازوت نیروگاهها پایین بیاید.
از ابتدای امسال سه روز هوای پاک، ۱۹۵ روز هوای قابل قبول، ۶۵ روز هوای ناسالم برای گروه های حساس و ۶ روز هوای ناسالم برای همه گروهها در تهران ثبت شده است.
در این میان، سازمان هواشناسی ایران با صدور هشدار زرد رنگ، اعلام کرده که تهران، اصفهان و کرج، روز جمعه ۲۶ آذر در معرض مخاطرات پایداری هوا (سکون جو و افزایش غلظت آلایندهها) قرار میگیرند. توصیه شده که سالمندان، کودکان و افراد دارای سابقه بیماری، از هرگونه رفت و آمد غیرضروری در سطح شهرها خودداری کنند.
مصارف خانگی یا آلایندههای متحرک یعنی خودروهای دیزلی یا کامیونها و اتوبوسهای فرسوده و اسقاطی معمولا متهمان آلودگیهوا در شهرهای بزرگ ایران هستند، اما کارشناسان امر تاکید میکنند که عامل اصلی، سوخت مازوت در نیروگاههاست.
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت دولت دوازدهم، زمستان سال گذشته گفته بود: «چارهای جز مصرف سوخت مازوت نداریم.»
فریدون عباسی، نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران نیز به تازگی با اذعان به کمبود گاز گفته است: «اگر زمانی که گاز کم داریم، مازوت مصرف نکنیم ۲۵ درصد کشور در خاموشی فرو میرود.»