سرانجام شورای نگهبان پس از چند روز بررسی احراز صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری، نتایج را مشخص و به وزارت کشور اعلام کرد. اینک نامزدها چشم انتظارند تا در صورت تأیید تبلیغات و برنامههای انتخاباتی خود را آغاز کنند و صحنه نهایی برای رقابت شکل گیرد.
۲۵ روز بیشتر تا برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده و نامهای مختلفی به عنوان نامزدهای احتمالی در فضای سیاسی کشور مطرح است. برخی چهرههای سیاسی به صراحت از قصد خود برای حضور در انتخابات سخن گفتهاند. افزون بر این، نامهای بسیاری در جریانات گوناگون به عنوان نامزد احتمالی مطرح شده که البته خود هنوز از قصدشان برای ورود به میدان رقابتها سخنی نگفتهاند، با این حال تحلیل و تفسیرهای زیادی حول محور نامزدی آنان در فضای رسانه ای کشور مطرح میشود.
با توجه به تاثیر ترکیب، تعدد و چینش نامزدهای انتخاباتی در مسایلی چون راهبردها و تاکتیکهای انتخاباتی جریانهای سیاسی، کیفیت برگزاری انتخابات، میزان مشارکت و… رصد موضعگیریها و اظهارنظرهای نامزدهای احتمالی انتخابات، مورد توجه ناظران است. برخی از مهمترین رویدادهای رخ داده در شبانه روز گذشته را در ادامه متن می خوانیم:
از نامزدهای اصولگرا چه خبر؟
«به هولدینگ یاس رفتم تا آنجا را منحل کنم»
سعید محمد که چند ماه قبل برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری از قرارگاه خاتمالانبیاء سپاه کنار رفته بود، حالا خود را به عنوان یکی از داوطلبان این انتخابات مطرح کرده و میگوید با تکیه به تجربهاش آمده است. او بابت برجام به دولت و مجلس انتقاد دارد و گفتوگوهای وین را باعجله و مقطعی میداند. سعید محمد همچنین درباره همکاریاش با هولدینگ یاس و نسبت او با تخلفات گسترده این هولدینگ میگوید بعد از بروز تخلفات و صرفا برای منحل کردنش، از طرف سپاه به آن مجموعه رفته بود.
رستم قاسمی به نفع جریان انقلاب کنار رفت
رستم قاسمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در نامهای به دبیر شورای نگهبان نوشت: بنا به پیشنهاد دلسوزان و دغدغهمندان نظام و کشور و در راستای تقویت جبهه انقلاب، تکلیف خود را ادا شده دیده و بدینوسیله انصراف خود را از نامزدی در انتخابات به نفع جریان انقلاب اعلام میدارم.
حسین دهقان به نفع آیت الله رئیسی انصراف داد
حسین دهقان کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در توئیتی به نفع آیت الله رییسی از حضور در انتخابات کناره گیری کرد. دهقان در این توئیت نوشت: اینجانب حسین دهقان با توجه به حضور افرادی از جناحهای سیاسی و افراد مستقل ضرورتی به ادامه حضور نمیبینم و انصراف خود را از کاندیداتوری اعلام و تمام ظرفیت خود را در خدمت نظام و انقلاب و کاندیدای جبهه انقلاب و در راس آن جناب آقای سید ابراهیم رییسی قرار میدهم.
۱۲ سال رییس مجلس بودید؛ برای مبارزه با فساد چه کردید؟
سعید جلیلی داوطلب انتخابات ریاست جمهوری گفت: اخیراً گفته شده اقتصاد کشور پادگان و دادگاه نیست؛ خب! همه اینها یا هست یا نیست، همان چیزی که شما فکر میکنی هست. بالاخره مجلس یک وظیفهای دارد. ۱۲ سال شما مسؤولیت داشتید؛ بگویید در این ۱۲ سال برای مبارزه با فساد چه کردهاید؟ اثبات اتهام کار آسانی نیست، اگر پروندهای در قوه قضاییه باز بشود رسیدگی به آن زمان خواهد برد و حتی اگر فردی مرتکب فسادی شد و به اشد مجازات هم محکوم شد، آیا مشکل فرایند های مفسد پرور حل خواهد شد؟ فساد مخل رفاه مردم و مانع پیشرفت کشور است و پیشگیری از وقوع فساد یکی از اصلیترین وظایف رئیس جمهور است. اگر قرار است، رییس جمهور در عرصههای مختلف، ماشین کشور را به سمت اهدافش راه بیندازد، نمیتواند بگوید سنگهای بزرگ فساد در وسط جاده به من ربطی ندارد.
جلیلی با اشاره به امکان تذکر، سوال، استیضاح، تحقیق و تفحص، اختیارات کمیسیون اصل نود و دیوان محاسبات برای مبارزه با فساد از جمله تفریغ بودجه، تصریح کرد: این افتخار نیست که بگویند سه چهارم بودجه که مربوط به شرکتهای دولتی است اصلا به مجلس وارد نمیشود. مگر این مسوولیت از آنها سلب شده است؟ بعد هم بگویند بله، اکثر فسادها در شرکتها است! باید بگویند ما دوازده سال مجلس بودیم این کارها را کردیم و سال اولی که ما در موضع ریاست مجلس بودیم یا ریاست فلان کمیسیون مجلس، هر جایی که بودند، روند را به گونهای طی کردیم که فساد آنقدر کاهش پیدا کرد. اگر این کاهش پیدا نکرده باشد بلکه افزایش هم یافته باشد، اوایل مسوولیت آنها مثلا فسادها صد میلیاردی باشد، اواخر مسوولیتشان دوازده هزار میلیاردی باشد، معلوم میشود جایی ایراد داشته است. باید کارنامه بدهند. با الفاظ و با تیکه به این و طعنه به آن که فساد جلویش گرفته نمیشود.
از نامزدهای اصلاحطلب چه خبر؟
معترض سازوکار شورای وحدت برای رسیدن به فرد اصلح هستم
ابوالقاسم رئوفیان داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در گفت و گو با یکی از رسانه ها در خصوص انگیزه خود برای حضور در انتخابات گفت: با انگیزه اصلاح امور آمدهام و وعدهای خارج از توان یک رییس جمهوری نمیدهم و هر چه در توان دارم انجام میدهم. من تمام ٣۶ اصل قانون اساسی در مورد حوزه وظایف رییس جمهور و معیارهای اعلام شده توسط رهبری را مطالعه کردم و این شرایط را در خود دیدم تا ثبت نام کنم. در نهایت تصمیم با اجماع دبیران حزب ایران زمین در استانها به اجماع رسیدیم و ثبت نام کردم.
وی با بیان اینکه نام دولت من “دولت عملگرا” است، گفت: ما در خصوص شورای شهر با شورای وحدت همکاری داریم. در عین حال نسبت به ساز و کار شورای وحدت برای رسیدن به فرد اصلح از همان ابتدا معترض بودم و امروز هم شرایط به گونهای است که نیاز به بازنگری داریم. سبک و سیاق به گونهای بود که نامزدها را ارزیابی کنند. بعد اعلام کردند اگر فلانی ثبت نام کند ما از او حمایت میکنیم که در تعارض با ساز و کار است و در هر سازوکاری باید برایند خرد جمعی حاکم باشد. به نظر میرسد غرور کاذبی به شورای وحدت دست داده است در حالی خود برتر انقلابی بودن که درست نیست. به عنوان مثال اعلام کردند اگر فلان شخص ثبت نام کند تمام انقلابیها پشت او هستند اینها مسایلی است که بر اساس تصمیم حزب با استفاده از حق تحفظ خودمان ثبت نام کردیم.
اعتبار نظام به میزان رای دهندگانش است
محسن رهامی داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اعتبار نظام به عقبه و میزان رای دهندگانش است و باید اشکالات را برطرف کنیم. رییس جمهوری در تعامل خوب با رهبری و روسای قوا می تواند کشور را در مسیر توسعه قرار دهد. در خودم و دوستانی که با من کار میکنند این توانایی را می بینم تا کشور را بهتر اداره کنم ضمن اینکه دوست دارم روشهای بهتری برای حل گرفتاریها و مشکلات مردم پیاده کنم. عالم سیاست عالم شنیدن حرف دیگران و مصالح کلی است. ما توسعه متوازن نداشتیم و استانهای مرزی از توسعه محروم ماندند و همین باعث شده مردم به مرکز مهاجرت کنند و اینها چالش آینده ایران است و خالی شدن استانهای مرزی میتواند بحرانی برای امنیت کشور ایجاد کند.
داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: باید با همسایهها و کشورهای اسلامی روابط صمیمانهتری داشته باشیم و موانع را برداریم. ما می توانیم بین هشت کشور اسلامی چیزی شبیه اتحادیه اروپا ایجاد کنیم. نمیشود به قدرتهای جهان به چشم دشمن نگاه کنیم. در عین حال منافع ملی باید خط قرمز باشد. دولت ما در عین سیاسی بودن تکنوکرات و توسعه گراست. من افرادی چون عارف و فرجی دانا را برای معاون اولی مطرح کردم. وزارت اطلاعات باید با رهبری باید هماهنگ شود. وزارت خارجه قبلا ظریف را اعلام کردم و بنظرم سیاست وی موفق بوده و بهترین وزیر خارجه بوده و وی رسما اعلام همکاری نکرده است.
دخالت دولتها در امور دانشگاهها؛ مهمترین چالش آموزش عالی
زهرا شجاعی داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، دخالت دولتها در امور دانشگاهها را مهمترین چالش آموزش عالی دانست و دنبال کردن استقلال دانشگاهها را به عنوان یکی از برنامههای دولت خود در صورت تایید صلاحیت و پیروزی در انتخابات اعلام کرد. او گفت: دولت ها در امور دانشگاه ها دخالت می کنند؛ بنابراین دنبال کردن برنامه استقلال دانشگاه ها در جهت اداره خودشان و انتخاب مدیران کمک می کند که این مراکز با توجه به ظرفیت ها، امکانات و فرصت هایی که در درون خودشان دارند، اقدام کنند. دانشگاه های بزرگ باید این امکانات و فرصت ها را در اختیار داشته باشند و این امر به عنوان راهبردی اصلی در زمینه آموزش عالی مدنظر قرار گیرد.
این داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره برنامه های خود برای افزایش جذب زنان هیأت علمی در دانشگاه ها، گفت: رشد اعضای هیأت علمی دانشگاه ها از ابتدا تا به امروز خوب اما کند بوده است. اکنون برای جذب و ارتقای زنان در دانشگاه ها ملاک هایی مانند حضور در جبهه و رزمنده بودن مدنظر است که به خودی خود شامل زنان نمی شود؛ بنابراین به نحوه شایسته ای این ساز و کارها باید در خصوص جذب زنان اصلاح شود. با توجه به رشد دانش آموختگی زنان در دانشگاه ها، به طور طبیعی در آینده شاهد افزایش درصد جذب زنان هیأت علمی در دانشگاه ها خواهیم بود.
مردم ایران ذاتاً اصلاحطلب هستند
محسن مهرعلیزاده داوطلب انتخابات ریاست جمهوری در گفت وگو با یکی از رسانه ها گفت: نمیتوانیم بگوییم کارآمدی یا ناکارآمدی وجود داشته است؛ بلکه باید بگوییم مجموعه نظام در بخشهایی از مدیریت کشور کارآمدی نشان دادهاند و در ابعادی نیز موفق نبوده اند. به عنوان مثال ما در مسائل علمی دستاوردهای بسیار خوبی داشتهایم. همچنین در حوزه سرمایهگذاریهای صنعتی، خصوصاً در دولت دهه ۶۰، به رغم محدودیتهای بسیار زیاد درآمدی کشور، میزان سرمایهگذاری عمرانی و صنعتی به نسبت دولتهای بعدی بهتر بوده است. آمارها نشان میدهد، در دهه ۶۰ نسبت بودجه عمرانی به بودجه جاری، حدود ۷۰ به ۳۰ بود، یعنی ۷۰ درصد بودجه عمرانی و ۳۰ درصد بودجه جاری کشور بود. میگویند دولت را سبک کنید اما میبینیم، شرایط کاملا معکوس شده و ۳۰ درصد بودجه عمرانی در نظر گرفته میشود. به یاد دارم، در یکی از جلسات دهه ۶۰، بودجه عمرانی کشور را حدود ۶۵ یا ۶۶ درصد نوشته بودند و نخست وزیر اعتراض کرد که بودجه را برگردانید و نباید این مبلغ زیر ۷۰ درصد باشد. الان حتی این بودجه به زیر ۳۰ درصد رسیده است و عملاً میبینیم، آن ۳۰ درصد نیز پرداخت نمیشود، چون در بودجههای جاری نیز کسری وجود دارد و سرمایه در آن نقاط دیگر هزینه میشود؛ بودجه عمرانی ما نزدیک به صفر است.
او در ادامه گفت: ما باید نظامات بانکی خود را تصحیح کنیم و اجازه فعالیت غیر بانکی به بانک ندهیم؛ در این مرحله ۲ حالت پیش میآید؛ اول اینکه بانکها تنها به فعالیت بانکی محدود میشوند و این کار برای آنان صرفه اقتصادی نخواهد داشت و در نهایت نیز تعطیل میشوند؛ چراکه دلیلی ندارد که کشوری دهها بانک خصوصی داشته باشد که هر کدام صدها شعبه دارند و از صبح تا شب پولها را انبار کرده و خود عامل احتکار و خلق پول شوند. بانکها نقدینگی را بالا میبرند؛ زمانی که شما ۱۰۰ میلیون تومان پول را در بانک قرار میدهید و میگوید با سود ۲۰ درصد، سالی ۲۰ میلیون تومان سود به شما خواهد داد، این پول ظاهراً پس از یک سال ۱۲۰ میلیون شده است، اما چون تولیدی انجام نشده، شما با پولی که نیست به بازار رفته، خرید میکنید، نقدینگی را بالا میبرید و نقدینگی زیاد نیز به معنای تورم است.
هیچگاه از شهرت همسرم برای انتخابات استفاده نخواهم کرد
رامین مهمان پرست داوطلب انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه ای، اظهار کرد: همه سلایق باید در نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نماینده داشته باشند و هر تصمیمی که شورای نگهبان بگیرد تابع هستم. نامزدهایی که به نفع شخصی انصراف میدهند با ظرفیتهای شخصی وارد شده و گرایش خاصی به یک جریان سیاسی دارند، اما من به نمایندگی از یک طرز تفکر و جریان فرا جناحی آمده ام.
وی با بیان اینکه اگر احراز صلاحیت نشوم تمام برنامه هایم را در اختیار رییس جمهور منتخب میگذارم، ادامه داد: هیچ تماسی از طرف شورای نگهبان مبنی براینکه، چون رد صلاحیت شدم انصراف بدهم نداشته ام. در زمینه برجام نوعی برجام بازی اتفاق افتاده است. اگر رئیس جمهور شوم به طور جدی وارد رفع تحریمها میشوم و همچنین میزان تعامل ما با آمریکا بستگی به رفتار او دارد. یعنی تا زمان اعتماد سازی آمریکا، مذاکره معنا ندارد. در طرح بنزینی بنده جای کارت سوخت، کارت ملی یارانه سوخت به مردم تعلق میگیرد تا عادلانه باشد. اصلا قرار نیست در دولت بنده بنزین ۲۰ هزار تومان شود این مورد برداشت اشتباه و شیطنت رسانهای بوده است. به افرادی که بخواهند خدمتشان را بخرند از محل درآمد بنزین و گازوئیل وام میدهیم به شرط گذراندن ۳ هفته آموزش نظامی.