جامعهچندرسانه‌اینقد و تحلیل

تلاش اصحاب رسانه برای فراهم آوردن بستر مشارکت حداکثری

تنها ۱۹ روز دیگر تا مهم‌ترین ماراتن سیاسی ۱۴۰۰ که می‌تواند اوضاع اقتصادی مردم را تغییر دهد، باقی مانده است. برای تحقق این هدف، مردم می‌بایست با انتخابی آگاهانه، نامزدی اصلح را کلیددار پاستور کنند که بتواند با درایت و اقتدار لازم، تضمین کننده منافع ملی در عرصه جهانی باشد.

شیوع کرونا و رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی هرچه کار را برای مدعیان ریاست جمهوری سخت کرده اما آن‌ها با پناه بردن به فضای مجازی و استفاده از توئیتر و اینستاگرام، برنامه های صدا و سیما، برگزاری نشست‌های خبری و … شعارهای خود را به گوش مردم می رسانند و می‌کوشند تا بستر حضور حداکثری را فراهم آورند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.

مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانه‌های اعتدالی، اصلاح‌طلب و اصولگرا

رسانه‌ اعتدالی خبرآنلاین در شبانه روز گذشته در مطلبی وعده و وعید کاندیداهای ۱۴۰۰ را بررسی و روزنامه ایران در گزارشی برنامه های اجتماعی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را برجسته کرد. همچنین بازتاب سخنان محمود علیزاده طباطبایی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در ارتباط با حمایت حزب کارگزاران از عبدالناصر همتی پرداخت. رسانه‌های اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیش‌رو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند در این خصوص روزنامه آرمان ملی و شرق به ترتیب در تیترهایی با عنوان پیامدهای مشارکت حداکثری و ظرفیت حضور مردم در آینده کشور؛ بر موضوع جلب مشارکت مردم تاکید کرد. همچنین روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم مظاهر گودرزی؛ سرنوشت جریان‌های جا مانده از انتخابات۱۴۰۰ را بررسی کرد. دیگر روزنامه‌ها در گزارش های مختلف به برنامه های کاندیداهای ریاست جمهوری پرداختند از جمله روزنامه اعتماد به برنامه آیت الله رییسی و روزنامه ابتکار به بازار داغ وعده های انتخاباتی پرداختند. روزنامه دنیای اقتصاد هم در گزارشی تاثیر انتخابات بر بازار ارز را بررسی کرد. رسانه‌ اصولگرای فارس در تیتری با عنوان مردم بدون توجه به فضاسازی دشمنان داخلی و خارجی در انتخابات شرکت می‌کنند، سخنان رضا حاجی پور نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی را بازتاب داد. همچنین خبرگزاری تسنیم در مطالب و گفت وگو ها خود به مهم ترین وظایف دولت آینده پرداخت و در تیتری با عنوان هرکس شعار بدهد دولت هیچ کاره است، نشانه بی‌کفایتی اوست؛ این موضوع را مورد توجه قرار داد. رئیس جمهور منتخب ‌باید کشور را رو به جلو حرکت دهد از دیگر عناوین مهم خبرگزاری تسنیم بود.

رسانه‌های اعتدالی

پرداخت وام ۵۰۰ میلیونی و یارانه ۴۵۰ هزار تومانی با کدام منابع؟

خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی به وعده و وعید کاندیداهای ۱۴۰۰ پرداخت و نوشت:

* دادن شعارهای اقتصادی از سوی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بخش جدایی‌ناپذیری از رقابت‌های انتخاباتی خاصه در ادوار اخیر شده است و در روزهایی که مردم درگیر مشکلات اقتصادی فراوانی هستند، نامزدهای انتخابات تلاش دارند خود را شوالیه‌ای معرفی کنند که برای نجات کشور از بحران‌های اقتصادی و وضع موجود پا به عرصه رقابت گذاشته اند.

*در این میان اما گاها وعده‌های عجیبی مطرح می شود که چندان با دو دوتا چهارتای اقتصاد ایران همخوانی ندارد.  

*یکی از عجیب ترین وعده های انتخابات را محسن رضایی مطرح کرده است. او که برای چهارمین بار ردای کاندیداتوری به تن کرده است، مدعی است که قرار است با کنار گذاشتن هر ملاحظه‌ای، اقتصاد و معیشت مردم را نجات دهد.  

*رضایی با انتشار پستی در اینستاگرام خود نوشته بود: «به ملت عزیز ایران‌ می گویم که با رای قاطع شما ملت ایران و تشکیل دولت اقدام‌ و تحول، سریعاً با تعیین نرخ و قیمت ترجیحی، معادل چهار میلیارد دلار از محل فروش محصولات نفتی به ثروتمندان و معادل همین مقدار از خرید نهاده های دامی، صرفه جویی خواهیم کرد و با جلوگیری از اتلاف ثروت عمومی و قطع دست ویژه خواران، یارانه را به مبلغ چهارصد و پنجاه هزار تومان ماهانه برای هر فرد، به چهل میلیون نفر از ملت ایران (که درآمد کمتری دارند) واریز خواهیم‌ کرد.

* امیرحسین قاضی زاده هاشمی در نشست خبری که برگزار کرد مدعی شد که می تواند مشکلات بورس را در ۳ روز حل کند.

*برنامه‌های انتخاباتی ابراهیم رییسی نیز بیشتر معطوف به ایجاد سازوکارهایی برای افزایش تولید بوده است. او نیز بر این باور است که نزدیک به ۷۰ درصد از ظرفیت‌هایی که امروز در کشور وجود دارد، اگر فعال بشود به خوبی می‌توان شاهد رشد اقتصادی و اشتغال سالانه یک میلیون نفری در کشور بود.

*محسن مهرعلیزاده هم همچنان بر افزایش یارانه های نقدی تاکید دارد و سعید جلیلی هم به دنبال مدیریت انرژی در کشور است هم از برنامه هایش برای ساخت مسکن رونمایی کرده است.

برنامه‌های اجتماعی نامزدان ۱۴۰۰

روزنامه ایران در گزارشی به بررسی برنامه های اجتماعی کاندیداهای ریاست جمهوری پرداخت و نوشت:

*سعید جلیلی در اینستاگرام روبه‌روی طرفدارانش نشست و از سیاست‌های دولت کنونی انتقاد کرد. او در این برنامه که روایت مسکن نام داشت، گفت که روند هشت سال گذشته نشان داد که دولت وظیفه‌ای جدی در تأمین مسکن برای خود قائل نبوده است؛ در حالی که یکی از مهم‌ترین حقوق شهروندی و وظایف قانونی دولت، تأمین مسکن مورد نیاز مردم است.

*نگاه فرهنگی محسن رضایی اول از همه به‌سوی اقوام ایرانی است. او که در نخستین گفت‌وگوی انتخاباتی خود در رسانه ملی به تبیین نگاه فرهنگی دولت «اقدام و تحول» پرداخت، گفت که اهانت به اقوام ایرانی را به عنوان یک جرم تلقی می‌کنم و لایحه آن را به مجلس خواهم فرستاد و همچنین زبان مادری اقوام ایرانی را در مدارس جاری و ساری خواهم ساخت.

*رضایی از قیام فرهنگی و اقتصادی به عنوان یک نیاز یاد کرد و گفت که بدون آن قادر به سامان دادن پیشرفت در کشور نخواهیم بود. نگاه رضایی به زنان هم قابل تأمل است. او وعده پرداخت حقوق به آنان را داد.

روزنامه همشهری‌ به بازتاب سخنان محمود علیزاده طباطبایی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در ارتباط با حمایت حزب کارگزاران از عبدالناصر همتی پرداخت و نوشت:

* آقای همتی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران است و بر همین اساس نمایندگان حزب کارگزاران در حال رایزنی و مذاکره با نهاد اجماع ساز هستند تا آقای همتی را مورد حمایت خود قرار دهند.

*حزب کارگزاران از ابتدای انتخابات بنا را بر این گذاشته بود تا تصمیم نهاد اجماع ساز را مورد حمایت قرار دهد و تاکید بر این بود حتی اگر همه کاندیداهای اصلاح طلب رد صلاحیت شوند باز هم در انتخابات شرکت خواهیم کرد.  

* وضعیت این دوره از انتخابات ریاست جمهوری از سال ۹۲ که بدتر نیست، در سال ۹۲ صلاحیت آقای هاشمی رد شد اما در سال ۱۴۰۰ صلاحیت آقای جهانگیری تایید نشد.

* در این دوره آقایان همتی و مهرعلیزاده هر دو اصلاح طلب هستند. احتمال می‌دهم آقای همتی مورد حمایت قرار بگیرد تا پایان هفته این موضوع مشخص خواهد شد.  

* آقای رییسی اگر به این اطمینان برسد که رای نمی‌آورد، حتما از انتخابات کنار خواهد رفت.

* آقای محسن رضایی در این انتخابات از آقای رییسی بهتر است زیرا او ۸ سال فرمانده جنگ بوده و دکترای اقتصاد دارد اما آقای رئیسی نه تجربه مدیریت دارد و نه تحصیلات مرتبط و قابل مقایسه با آقای محسن رضایی نیست.  

رسانه‌های اصلاح طلب

پیامدهای مشارکت حداکثری

 روزنامه آرمان ملی یادداشتی به قلم جلال میرزایی نماینده دهم مجلس منتشر کرد و نوشت:

*در روزهای اخیر شاهد طرح این موضوع در سطح مطبوعاتی کشور هستیم که انتخابات در ایران در حال نزدیک شدن به شرایط دو قطبی است. بی‌گمان طرح این مباحث، به گرم شدن تدریجی انتخابات و افزایش حساسیت جامعه و افکار عمومی به انتخابات را سبب می‌شود.

*صندوق رای بر ظرفیت تحول‌آفرینی در آینده اقتصادی کشور تاثیر دارد.

* همه تحلیل‌گران روی اثربخشی صندوق رای به‌عنوان اقدام مدنی و قانونی شهروندان در تعیین سرنوشت سیاسی خود اجماع دارند. اما امروز صحبت این است که باید مردم را به این باورپذیری سوق داد که رای دادن یک حق عمومی است و هر کسی می‌تواند از این حق خود برای اثرگذاری به نظام مدیریت و چرخش نخبگان استفاده کند.

* به تجربه هم دیده شده، حضور مردم معنادار و اثرگذار است. چه اینکه در سال ۱۳۹۲ کشور با شرایط بن‌بست‌گونه در عرصه بین‌الملل با تحریم‌های دوره اوباما مواجه بود و آینده اقتصادی کشور در معرض تهدیدهای جدی. در همین سال روی کار آمدن دولت تدبیر و امید با مشارکت مردم توانست فضای تحریمی کشور را به سمت تعامل و همکاری سوق دهد.

*نباید از این موضوع غفلت کرد که کشور پیش از روی کار آمدن دولت روحانی، ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد قرار داشت و دولت تدبیر و امید با توافق برجام، ایران را از ذیل این توافق خارج کرد.

*مشارکت حداکثری در روی کار آمدن دولتی با پشتوانه قوی و با اعتماد به نفس در پیشبرد امور کلان در داخل و خارج از کشور موثر است.

*مقوله مشارکت حداکثری یک امر صرفا کمی نیست. در درون این مشارکت، درجه‌ای از کیفیت نهفته است.

* مشارکت حداکثری ارتقا بخش کیفیت حکمرانی است. تجربه گویای این امر است که دولتی که با مشارکت بالای مردم روی کار آمده، منشا تحولات سرنوشت‌ساز و تعیین‌کننده در کشور شده است. عطف به چالش‌های اساسی در کشور در حوزه داخلی و بین‌المللی، نیازمند مشارکت بالای مردم هستیم.

*تداوم بیماری کرونا و آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن و مهمتر از همه معضل تحریم‌ها، ضرورت روی کار آمدن دولتی با پشتوانه بالای مردمی برای عبور دادن کشور از این مشکلات را اقتضا می‌کند.

*تجربه نزدیک انتخابات مجلس که پایین‌ترین آمار مشارکت در تاریخ ۴۳ ساله، بیانگر این امر است که مشارکت کمتر، زمینه را برای تنزل جایگاه نهاد مورد نظر و کاهش پرستیژ و اعتبار شان را میان مردم ایجاد می‌کند. برای همین، با توجه به جایگاه خطیر ریاست جمهوری در نظام مدیریتی باید همه ظرفیت‌ها در کشور معطوف به مشارکت حداکثری در کشور شود.

ظرفیت حضور مردم در آینده کشور

روزنامه شرق یادداشتی به قلم ابوالقاسم دلفی سفیر سابق ایران در فرانسه منتشر کرد و نوشت:

* سرانجام پس از نزدیک به ۱۰ روز بررسی و زیروروکردن پرونده‌های کاندیداهای آماده برای به‌دست‌گرفتن سکان اداره کشور از طریق حضور مردم در پای صندوق‌های رأی، شورای محترم نگهبان قانون اساسی، اسامی هفت نفر از بین حدود ۵۰۰ نفر کاندیدای ثبت‌نام‌شده در وزارت کشور را واجد کاندیداتوری اعلام کرد و علی‌الاصول از مردم خواسته است که به یکی از این افراد که ظاهرا شباهت‌های فکری و جناحی بسیاری با یکدیگر داشته و احراز صلاحیت آنها نیز حداقل برای اکثریت هفت نفره از ۱۲ نفر عضو حقوق‌دان و فقیه شورای نگهبان محرز شده است، رأی بدهند.

*اینکه در تعاریف مختلف از دموکراسی و آرای مردم موضوع ۵۰ درصد به‌علاوه یک رأی، به‌منزله اکثریت کافی برای برگزیده‌شدن تلقی شده؛ بنابراین شورای محترم نگهبان قانون اساسی در جمهوری اسلامی ایران نیز ظاهرا با استناد به این فرض، برای هفت رأی از ۱۲ رأی اعضای شورا برای احراز صلاحیت فردی کاندیداهای ریاست‌جمهوری کفایت موضوع تلقی می‌شود که امری پسندیده و مقبول در روندهای مبتنی‌بر آرای عمومی در دنیا و حضور رأی‌دهندگان در پای صندوق‌های رأی است.

 *از زمانی‌ که لیست افراد مورد نظر شورای محترم نگهبان رسما از طریق وزارت کشور به اطلاع افکار عمومی رسیده است، سؤالات بسیاری برای آحاد ملت، نخبگان، ارباب رسانه، اندیشمندان، جناح‌های سیاسی با گرایشات متفاوت و بالاخره دوستان و دشمنان کشور و به‌طورکلی برای همگان ایجاد شده که به نظر می‌رسد پاسخ‌گویی و روشنگری در قبال آنها از وظایف مسلم حاکمیتی و تولیدکنندگان این سؤالات در افکار عمومی بوده و امری ضروری و لازم است که تحقق آن از همان‌گونه ابزاری در روندهای دموکراسی و مردم‌سالاری است که پیش‌تر از آن سخن رفت.

* قبل از علنی‌شدن رسمی اسامی کاندیداهای احراز صلاحیت‌شده، برخی منابع نزدیک به یک جریان سیاسی و جناحی خاص در کشور، با اطلاع یا براساس رویه عمومی اطلاع‌رسانی در این‌گونه موضوعات به لیست افراد رد صلاحیت و احراز صلاحیت‌شده دسترسی داشته و آن را حتی قبل از نهادهای رسمی کشور، علنی کردند که سؤال و پرسش‌های دیگری را نیز به‌ جای گذاشته است.

سرنوشت جریان‌های جا مانده از انتخابات۱۴۰۰

روزنامه همدلی یادداشتی به قلم مظاهر گودرزی روزنامه‌نگار منتشر کرد و نوشت:

*بسیاری دنبال شگفتی انتخابات ریاست جمهوری در مناظره‌ها یا پای صندوق‌های رای بودند، اما این شگفتی با اعلام نامزدهای نهایی تایید صلاحیت شده خیلی زودتر خودش را نشان داد، جنس این اقدام از نوع تعیین تکلیف بود، همان‌طورکه بسیاری از نخبگان سیاسی را به دو گروه مشخص تقسیم کرد، سبب شد مردم هم به دو گروه مشخص تقسیم شوند.  

* آن‌چه اهمیت دارد تعیین تکلیف مردم و نخبگانی است که شرایط پیش آمده را نه برای کنشگری مناسب می‌دانند و نه قصد دارند مشارکت فعال در انتخابات داشته باشند. این طیف از جامعه را به‌طور مشخص با نگاه حداقلی می‌شود به سه گروه تقسیم کرد.

* اصول‌گرایان میانه‌رو چیزی‌که در سال‌های اخیر با عنوان نواصول‌گرایی در سطح نخبگی سعی بر کنشگری در عرصه سیاست داشتند. نماینده این گروه در انتخابات ریاست جمهوری علی لاریجانی بود که از جریان انتخابات کنار گذاشته شد.

* طیف دیگری از اصول‌گرایی که چند سالی هست با شعارهای عدالت‌محور سعی دارد از این جریان فاصله بگیرد، نماینده این گروه محمود احمدی‌نژاد است که او هم مانند لاریجانی از انتخابات کنار گذاشته شد.

* حامیان و نخبگان جریان اصلاح‌طلبی و طیف راست این جریان سیاسی یعنی اعضای حزب کارگزاران سرنوشتی مشابه با دو گروه قبل داشتند.  
 

رییسی و دقیقه ۹۱ انتخابات

روزنامه اعتماد یادداشتی را به قلم جلال میرزایی منتشر کرد و نوشت:

* برخلاف انتظار و آن‌چه روی کاغذ به نظر می‌رسد، مسیری صعب و دشوار پیش‌روی اصولگرایان قرار دارد و واقعیت آن است که باوجود دست بالاتری که سیدابراهیم رییسی در انتخابات پیش‌رو در اختیار دارد اما تحرکات اخیر برخی از دیگر گزینه‌های تاییدصلاحیت‌شده به‌خصوص چهره‌های اصولگرایی که پیش از این از حمایت تمام و کمال از رییسی می‌گفتند، کنار تنش و اختلافاتی که در ستاد انتخابات کاندیدای اصلی جناح راست و جریان اصولگرا به چشم می‌آید، می‌تواند به پاشنه آشیل جریان محافظه‌کار در انتخابات ریاست‌جمهوری تبدیل شده و مانع از تحقق رویای پاستورنشینی آقایان شود.  

 * آرام آرام اصولگرایانی که تا پیش از این خود را حامی انتخاباتی رییسی می‌خوانده و آمده بودند تا در مناظره‌ها او را پوشش داده و سپر بلای او باشند، حالا ستاد و تشکیلات خود را به راه انداخته، شعار خود را سر می‌دهند و از دولت‌داری به شیوه مطلوب خود می‌گویند.

* در حالی که  ابتدا تصور می‌شود که در رقابت میان ۵ کاندیدای اصولگرا و ۲ کاندیدای غیراصلاح‌طلب حاضر در صحنه، این سیدابراهیم رییسی است که بدون دردسر پیروز خواهد شد، حالا باید با تردید و دست‌کم احتیاط بیشتر به این معادلات نگریست.  

*امروز زاکانی صراحتا از این می‌گوید که پوششی کسی نیست و قاضی‌زاده هاشمی نیز ساز خود را کوک کرده است. آقایان رضایی و جلیلی هم که از ابتدا کمتر حاضر به بیان صریح حمایت از رییسی بودند، حالا هر روز به‌نحوی سعی دارند گلیم خود را از آب بیرون بکشند.  
*آن‌چه این گزاره درخصوص ناروشن بودن مسیر پیروزی رییسی را تاحدودی محتمل‌تر می‌سازد، ضعف او در کار تشکیلاتی و ستادی است؛ حال آنکه این فقره ازجمله مهم‌ترین مسایل در هر کارزار انتخاباتی است. بدین‌ترتیب درحالی که اساسا همین ضعف در کار ستادی و نیز احتمال ناکامی رییسی در مناظره‌ها به آن منجر شد که چهره‌های دیگر اصولگرا نیز وارد گود شده و او را پوشش دهند، حال که عملا رقیب جدی از اردوگاه اصلاح‌طلبان مقابل رییسی نیست و این اصولگرایان حضور خود را از این حیث ناموجه یافته‌اند.

* باتوجه به نظرسنجی‌های موجود علی‌رغم تمامی این موارد همچنان رییسی پیروز انتخابات خواهد بود اما آن‌چه در عین حال باید درنظر داشته باشیم، شرایط خاص سیاست‌ورزی در ایران و به‌خصوص روحیات جامعه ایرانی در بزنگاه‌های انتخاباتی و به‌طور دقیق‌تر رفتار انتخاباتی شهروندان ایرانی است. ویژگی جالبی که باعث شده نتیجه انتخابات مختلف در ادوار گوناگون در دقیقه ۹۰ تغییر کند و آن‌چه هیچ‌کس انتظارش را نمی‌کشد، جامه عمل بپوشد.

بازار داغ وعده‌های انتخاباتی

روزنامه ابتکار حواشی انتخابات ۱۴۰۰ را بررسی کرد و نوشت:

 *نامزدهای بازمانده از انتخابات ۱۴۰۰ در حالی به دیدار اقوام رفته و یا به دل کوه زدند که رقابت در میان نامزدهای باقی مانده در حد چند نیش و کنایه توئیتری باقی مانده است.
*با آغاز فرایند تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری اگرچه عرصه انتخابات به دلیل نبود فضای رقابتی کم فروغ است اما اخبار و حواشی پیرامون نامزدهای تایید صلاحیت شده و داوطلبان ردصلاحیت شده در فضای مجازی در جریان است.

* مهرعلیزاده همچنان به دنبال حمایت اصلاح‌طلبان است، محسن رضایی روی رای قومیت‌ها و زنان حساب باز کرده و ابراهیم رئیسی به دنبال جلب نظر اهل تسنن است.
*ستاد کاندیدای محسن مهرعلیزاده اعلام کرد که «علی‌رغم همه محدودیت‌ها و گلایه‌ها می‌توان حماسه‌ای دیگر از جنس دوم خرداد آفرید و دولت سوم اصلاحات را تشکیل داد.» به نظر می‌رسد این سخنان در واکنش به جریان اصلاحات و افرادی باشد که مهرعلیزاده را یک اصلاح طلب نمی‌دانند و تصمیمی برای حمایت از او ندارند. او در بخشی دیگر از سخنانش گفت: در ۲ یا ۳ ماه اول امیداوریم رشد تورم را متوقف کرده و تا پایان سال ۱۰ تا ۱۵ درصد از تورم فعلی را که ۴۶ درصد است کاهش دهیم.

*علیرضا زاکانی با اشاره به وعده‌ ارائه یارانه ۴۵۰هزارتومانی به یکی از کاندیداها گفت: دوران شعار دادن مثل آقای کروبی تمام شده است! چند روز قبل محسن رضایی وعده داده بود به ۴۵ میلیون ایرانی، ۴۵۰ هزار تومان یارانه می‌دهد.
 

آقایان وعده هارا ثبت و ضبط می‌کنیم

روزنامه آفتاب یزد یادداشتی به قلم مجید ابهری منتشر کرد و نوشت:

*در اغلب کشورهایی که انتخابات ریاست جمهوری صورت می‌گیرد، اکثر نامزدها در سخنرانی‌ها و میتینگ‌های انتخاباتی ضمن بیان نظرات و برنامه‌ها در مورد حل مشکلات و جبران کاستی‌ها و کمبود ها، قول‌هایی می‌دهند که به «وعده‌های انتخاباتی» معروف هستند.
*باتوجه به نقاط ضعف دولت‌های قبلی و کاستی‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، این کاندیداها وعده‌هایی در راستای تحقق و جبران آنها به مردم می‌دهند. در اکثر کشورها از جمله وطن عزیز ما شنیدن این وعده‌ها و به باد سپردن آنها تبدیل به یک مشرب نهادینه سیاسی شده و فردی هم از رای دهندگان بعد از پایان فصل انتخابات از خود و کاندیداها نمی‌پرسند: «آن وعده‌ها چه شد و بر سر آن همه قول وقرار چه آمد؟» 
*وعده‌هایی که شنونده را به جزایر قناری وهاوایی می‌برد و ساعت ها در خلسه فرو می‌نشاند. حالا اگر بخواهیم از این عزیزان در مورد این وعده و وعیدها سوال کنیم قطعا خواهند فرمود: ما گفتیم شما چرا قبول کردید؟ درست هم می‌گویند؛ عقل چیز خوبیست و چراغ راه انسان.

 * به نامزدهای این دوره عرض می‌کنیم وعده‌ها وقول‌های این آقایان علاوه بر ضبط، صورت جلسه نیز خواهند شد. تا اگر زبانم لال به این وعده‌ها عمل نشد یا به فراموشی سپرده شدند این اسناد و مدارک جهت یادآوری در رسانه‌های مکتوب و مجازی منعکس شوند. پس لازم است این عزیزان کاملا مراقب حرف‌های خود باشند.

جو انتخاباتی در بازار ارز

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی به تاثیر انتخابات بر بازار ارز پرداخت و نوشت:

*دلار بیش از ۸۰۰ تومان رشد کرد و به کانال ۲۴هزار تومانی قدم گذاشت. بخشی از فعالان بازار باور داشتند اخبار و حاشیه‌های پیرامون انتخابات ریاست‌جمهوری، ابهام‌هایی را در ذهن معامله‌گران ایجاد کرده و زمینه‌ساز ورود تقاضای احتیاطی به بازار شده است.

*ابهام درمورد مذاکرات هسته‌ای و احتمال عزل همتی دیگر متغیرهای تحریک دلار در اولین روز هفته بودند.

*  تحلیل‌های متفاوتی درباره دلایل رشد یکباره قیمت دلار وجود داشت. دسته‌ای باور داشتند، دلار در واکنش به حاشیه‌ها و ابهام‌های پیرامون انتخابات ریاست‌جمهوری راه صعودی را در پیش گرفت. این در حالی بود که عده دیگری به دلایل بنیادی تری چون بالا ماندن رشد نقدینگی تکیه داشتند.

* برخی از فعالان، خبرهای پیرامون مذاکرات هسته‌ای را در رشد قیمت دلار موثر دانستند. از نگاه آنها بازار با توجه به احتمال لغو تحریم‌ها در مسیر کاهشی قرار گرفت، ولی چنین اتفاقی نه تنها رخ نداد که چشم‌انداز مشخصی نیز درباره احیای برجام وجود ندارد.

*گروهی از فعالان نیز باور دارند، بازار در ماه‌های پیش به دلیل محدودیت‌های ناشی از ویروس کرونا، با ضعف تقاضا مواجه بود، ولی در هفته‌های اخیر، کمی تقاضای تجاری در بازار بیشتر شده و همین عامل موجب شده است که بازار از لحاظ بنیادی ظرفیت رشد بیشتری پیدا کند.

*به گفته فعالان، در روزهای اخیر شایعات و اخباری در مورد عزل رئیس کل بانک مرکزی منتشر شد. این خبر مورد توجه معامله گران قرار گرفت و به دنبال آن، بخشی از تقاضای احتیاطی وارد بازار شد. برخی از رسانه‌های خبری عنوان کرده اند که همتی به دلیل اختلافات انتخاباتی با روحانی ممکن است طی روزهای آتی از بانک مرکزی استعفا بدهد یا از نامزدی ریاست‌جمهوری کناره گیری کند.

رییسی می‌ماند و رضایی

خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با ابراهیم نکو فعال سیاسی اصلاح‌طلب در خصوص ترکیب کاندیداهای موجود پرداخت و آورد:

* اگر اصلاحات دلخوری‌هایش را از مهرعلی زاده کنار بگذارد می‌تواند یک تنه با یکسری حربه های تبلیغاتی در مناظرات درخششی داشته باشد.

* در جبهه اصولگرایان یک دیدگاه اصلی وجود دارد؛ البته نقدهایی هم به هم دارند اما آن نقدی نیست که مورد پسند جامعه قرار گیرد. مردم آخر به این نتیجه می رسند همه این کاندیداها در یک مسیر حرکت می کنند. ممکن است گاهی آقای رضایی در حوزه اقتصاد و سیاست چالش هایی با آقای رییسی داشته باشد اما به مرور می شود انتظار داشت آقایان زاکانی، جلیلی و قاضی زاده هاشمی در یک زمانی به نفع آقای رئیسی کنار  بکشند و ما در نزدیک روز رای گیری با آقایان رضایی و رئیسی رو به رو می شویم.

*با توجه به تجارب گذشته آقای رضایی حدس بر آن است که او نمی تواند با آقای رئیسی رقابت کند.

*آقای همتی با توجه به عملکردش در حوزه بانکی و بازار سرمایه با چالش‌های جدی  رو به رو خواهد بود و حرفی برای گفتن نخواهد داشت.

* آقای مهرعلی‌زاده هم اگر بتواند با چیدمان خاصی و به شرط حمایت اصلاح طلبان در مناظرات اول درخششی داشته باشد، یقینا می تواند پدیده ای باشد. او یکی از مدیران پربار کشور است.

سیره آیت‌الله هاشمی قهر کردن با صندوق رأی نبود

خبرگزاری ایلنا به گفت وگو با محمد هاشمی عضو هیات موسس حزب کارگزاران سازندگی پرداخت و آورد:

* لزوماً نباید نگاه مردم و شورای نگهبان یکی باشد و این مردم هستند که حرف آخر را می‌زنند.

* اگر سال ۹۲ هنگامی که مرحوم آیت الله هاشمی رد صلاحیت شدند، بزرگان کشور در آن زمان  نسبت به برخی رد صلاحیت‌ها هشدارهایی را می‌دادند، امروز دیگر شاهد رد صلاحیت‌ چهره‌هایی همچون علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری نبودیم.

* نکته مهمی که وجود دارد این است که در منش و سیره آقای هاشمی قهر کردن از صندوق رأی نبود ایشان اگر اتفاقی برایش می‌افتاد آن را به فرصت تبدیل می‌کرد.

* سال ۹۲  هنگامی صلاحیت آقای هاشمی را احراز و تائید نکردند، ایشان آقای روحانی را مطرح کرد و یک حماسه صورت گرفت، در واقع آقای هاشمی برخلاف اشخاصی که ایشان را احراز صلاحیت نکردند و خواستند که در مدیریت اجرایی کشور به هر دلیلی نقش نداشته باشد، از شرایط ایجاد شده به گونه دیگری استفاده کرد.  

* هر نهاد، سازمان و گروهی وظایف و اختیاراتی دارد که بر مبنای آن‌ها عمل می‌کند و تصمیم می‌گیرد اما دیگران هم به همین دلایل وظایفی دارند و حرف خودشان را می‌زنند و اعتقادم بر این است در این فضا حرف آخر را مردم می‌زنند.

* اختیار دست مردم است، آنان هستند که حرف آخر را می‌زنند معتقدم اگر مردم طبق تجاربی که در این ۴۰ سال داشته‌ایم به گفته مرحوم هاشمی پای صندوق های رأی بیایند و قهر نکنند، اتفاقات به گونه دیگری رقم خواهد خورد.

آقایان سوپر انقلابی، خواهشا بس کنید

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز در یادداشتی نوشت:

*افرادی که متاسفانه از سوپر انقلابی ها به حساب می آیند، آمده اند و بی رودربایستی مردم را تحقیر می کنند. از ارزش کم رای مردم می گویند. از مشارکت حداقلی و مزایای آن حرف می زنند. مردم را چونان برده و رعیت به تصویر می کشند. ای وای بر ما، بر همه ما. این است صدای انقلاب اسلامی عزیز ما؟

*واکنش ها بعد از اعلام اسامی افراد تایید صلاحیت شده و یا به تعبیری احراز صلاحیت شده طبعا و طبیعتا به جهت ترکیب موجود بسیار زیاد بود. قِسمی از افرادی که واکنش نشان دادند طبق معمول و انتظار از اپوزیسیون و ضد انقلاب های ملعونی بودند که مانند گرگ در تمام این سال ها دنبال فرصت برای حمله به نظام و انقلاب بوده اند.

* قِسم قابل توجهی از افراد در زمره افرادی بودند که قلبشان برای انقلاب و نظام می تپد و برچسب ضد انقلاب به آنها نمی چسبد.

* چه اصولگرا باشی و چه اصلاح طلب باید قانون را فصل الخطاب بدانی و قانون هم این اختیار را به شورای نگهبان داده است. 
*شورای نگهبان بر اساس اختیاراتش عده ای را تایید نکرده است که در انتخابات باشند، سلمنا. همه هم پذیرفتیم،  اما قرار نیست که شما برادران سوپر انقلابی با چنان سرعت خیره کننده ای به تحقیر مردم بپردازدید. کجا امام و رهبری نقش مردم در انتخابات و تعیین سرنوشت سیاسی اشان را اینگونه تصویر کرده اند که شما این حرف ها را می زنید.
 

رسانه‌های اصولگرا

مردم بدون توجه به فضاسازی دشمنان داخلی و خارجی در انتخابات شرکت می‌کنند

خبرگزاری فارس به گفت وگو با رضا حاجی پور نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی پرداخت و آورد:

* مردم ایران بدون توجه به فضاسازی‌های دشمنان داخلی و خارجی در انتخابات حضوری پرشور دارند و این دوره نیز همانند انتخابات قبلی بار دیگر ما شاهد حضور چشمگیر مردم در انتخابات خواهیم بود.

* از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون همواره در بزنگاه‌ها دشمنان ما چه از طریق رسانه‌ها و چه از طریق عناصر خود در داخل کشور به فضاسازی برای عدم مشارکت مردم در عرصه‌های مختلف همچون راهپیمایی ۲۲ بهمن، روز قدس، انتخابات و… داشته‌اند که همواره مردم ما آنها را ناکام گذاشته‌اند.

* ما منکر مشکلات معیشتی مردم نیستیم و مشکلات اقتصادی در جامعه به وضوح مشهود است، اما گام اول و مهم برای حل این مشکلات حضور حداکثری در انتخابات و انتخاب فرد اصلح است که البته مردم ما به خوبی این مسأله را می‌دانند و به آن عمل می‌کنند.

* مردم ما در این دوره از انتخابات هم بدون توجه به اظهارات دشمنان خارجی و داخلی حضور پرشوری در انتخابات خواهند داشت و بار دیگر با حضور چشمگیرشان در پای صندوق‌های رأی نقشه دشمنان را نقش بر آب خواهند کرد.

* مردم ما در انتخابات بدون توجه به اینکه فلان کاندیدا از چه جناح، چه گروه و چه جریانی است، برنامه‌ها و سوابق کاری وی را مورد ارزیابی قرار می‌دهند و بدون توجه به دسته‌بندی‌های سیاسی و با توجه به برنامه‌ها و سوابق کاری افراد به کاندیدا رأی می‌دهند. پس این گونه جوسازی‌ها بر آنها تأثیری ندارد.

هرنامزدی شعار بدهد دولت هیچ کاره است، نشانه بی‌کفایتی اوست

خبرگزاری مهر به گفت وگو با علیرضا زاکانی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری پرداخت و آورد:

* قبیله گرایی ها، فسادهای بزرگ اقتصادی، تبعیض‌ها و رانت‌ها، مسایلی است که در جامعه مشاهده می‌کنیم. مسایلی که هرکدام موجب رنج و درد تمام مردم است.

* بعد از جنگ جهانی دوم تا امروز، جهان آماده نظم پذیری جدید نبوده است و نقش ملت متمدن ایران در این نظم پذیری، بسیار با اهمیت است.

*هیچ گاه از بعد از جنگ جهانی دوم تا امروز منطقه ما به این اندازه آماده تحقق اراده ملت‌ها نبوده و نقش اراده ملت رشید ایران در این بین بسیار تعیین کننده است و هیچ گاه ضرورت تغییر به اندازه امروز در داخل کشور مشاهده نمی‌شود.

* ما به نقطه‌ای رسیده ایم که در ابتدای گام دوم انقلاب اسلامی هستیم و باید شعارهای انقلاب را به عینیت برسانیم و ایرانی به عنوان الگو و سرآمد بسازیم.

*امروز شرایط و سختی‌ها و پلشتی‌هایی داریم که طاقت مردم را ربوده و آسیب‌های جدی از قبل آن به سرمایه‌های اجتماعی ما وارد شده است، لذا این شرایط دیگر قابل تحمل نیست.

* ما نیازمند یک تحول بزرگ و همه جانبه و به معنی دیگر یک انقلاب بزرگ و متحول کننده هستیم. این انقلاب در جهت سازندگی برای تحقق شعارهای انقلاب اسلامی است.

*جمهوری اسلامی باید از آزادی‌ها صیانت کند و آن را توسعه دهد و بتواند استقلال برای ما به ارمغان بیاورد و عدالت معنویت را در جامعه ما گسترش دهد.

رییس جمهور منتخب ‌باید کشور را رو به جلو حرکت دهد

خبرگزاری تسنیم به گفت وگو با کیومرث سرمدی نماینده مردم اسدآباد در مجلس پرداخت و آورد:

* خوشبختانه ما توانسته‌ایم در طول ۴۲ سال گذشته با حضور گسترده مردم به صورت میانگین هر سال یک انتخابات را برگزار کنیم، موضوعی که سبب شده دشمنان و افراد بدخواه در داخل و خارج کشور به دنبال تضعیف آن بوده و با ناامید کردن مردم، مشارکت آنها در انتخابات را پایین بیاورند.

*حضور گسترده مردم در عرصه‌های مختلف سبب ناامید شدن دشمنان شده و همین مساله سبب شده آنها به دنبال تکرار سناریوها و توطئه‌های خود علیه ملت ایران باشند.

* وقتی مردم در انتخابات حضوری گسترده پیدا می‌کنند در عوض از منتخب خود نیز انتظاری داشته و می‌خواهند که او واقعیت موجود جامعه را پذیرفته و با توجه به مشکلات موجود راهکارهای مناسب و عملیاتی ارایه دهد تا مشکلات برطرف شوند.

* مردم اگرچه باید در انتخابات آینده در قبال رایی که می‌دهند پاسخگو باشند اما پیش از  آنها فرد منتخب باید پاسخگوی مردم و انتظارات آنها باشد.

روزنامه فرهیختگان به گفت وگو با مرتضی غرقی خبرنگار باسابقه صداوسیما پرداخت و نوشت:

*من آنچه بیان می‌کنم، صرفا مشاهدات عینی و تجربیات کار با همتی است؛ چراکه من به هیچ‌یک از جریانات سیاسی وابستگی ندارم و آنچه بیان می‌کنم برداشت شخصی از شخصیت حرفه‌ای‌ همتی است.

*همتی در دورانی که ‌محمد هاشمی رییس سازمان صداوسیما بود، معاون سیاسی بود و کار را از خبرنگاری در واحد مرکزی خبر شروع کرد. بعد از آن رییس اخبار استان‌ها و سپس معاون سیاسی شد. او در کارش بسیار تسلط داشت و بعد از این دوره مدرک دکتری گرفت. وقتی‌ هاشمی از صداوسیما رفت، ‌ همتی نیز به بیمه رفت.

*در دورانی که وی معاون سیاسی بود، اتفاقات مهمی رقم خورد. رادیو پیام یکی از ابتکارات‌ همتی بود که توسط ‌عبدالرشیدی راه‌اندازی شد و بُعد خبررسانی رادیو را گسترده‌تر و به‌روز کرد. در آن زمان صرفا در دو بخش ۲۱ و ۱۴ بخش خبری داشتیم و برای مردم بخش‌های ۲۲ و ۱۲ جا نیفتاده بود. در بخش تلویزیون هم حرکت‌هایی صورت گرفت و او نوآوری‌های خاص خود را داشت.

*نگاه ‌همتی یک نگاه مذهبی روشنفکرانه است؛ یعنی در عین حال که اعتقادات شخصی خود را دارد هیچ‌گاه دچار جمود فکری نشد، درحالی‌که برخی از افراد باتوجه به شرایط روز حرف‌هایی بیان می‌کنند که خودشان هم باور ندارند، اما همتی باور یا تجربه عملیاتی برای‌ حرف‌هایی که بیان می‌کرد، داشت.

* تجربه‌ای که ایشان در زمینه اقتصاد دارد، مدرک اقتصادی است و مدتی نیز در بیمه مرکزی بوده. به‌نظر می‌رسد ایشان در مدیریت بانک مرکزی حرکت نسنجیده‌ای انجام نداده و ازسوی دیگر می‌توان گفت او از نیروهای جوان در این عرصه است که پختگی لازم را دارد.

محسن رضایی؛ جنگ، مصلحت، انتخابات

روزنامه رسالت به بررسی سوابق نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و نوشت: 

*محسن سبزوار رضایی میرقائد مشهور به محسن رضایی در شهریورماه سال ۱۳۳۳ به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی و بخشی از تحصیلات متوسطه را در مسجدسلیمان سپری کرد و بعد وارد هنرستان صنعتی شرکت ملی نفت ایران در اهواز شد.

* رضایی در سال ۱۳۵۳ در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت تهران پذیرفته شد. او در همان سال در بخش مهندسی طراحی پایه کارخانجات ارج و ایران‌تایر، مشغول به کار شد. اما رضایی همزمان با تحصیل، مبارزات خود را علیه رژیم پهلوی نیز آغاز کرد و در همان سال‌ها به‌وسیله ساواک بازداشت هم شد.

* در سال ۱۳۵۸ بود که به پیشنهاد شهید مرتضی مطهری، هفت گروه مسلح مسلمان با یکدیگر ادغام شدند و دراین‌بین محسن رضایی از طرف گروه منصورون به عضویت شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی درآمد.
*پس از پیروزی انقلاب اسلامی، محسن رضایی در بهار سال ۱۳۵۸ با حمایت حضرت امام خمینی (ره)، واحد اطلاعات و بررسی‌های سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را ایجاد کرد و همچنین به عضویت شورای فرماندهی سپاه درآمد.

* رضایی در دوره جنگ تحمیلی به‌عنوان فرمانده سپاه، خدمات ارزنده‌ای از خود نشان داد و عملیات‌های بسیاری را مدیریت کرد. ازجمله آن عملیات‌های بزرگ، می‌توان به سال دوم جنگ تحمیلی اشاره کرد. در آن زمان، ایران در چهار عملیات پی‌درپی در عملیات‌های طریق‌القدس، ثامن‌الائمه، فتح‌المبین و بیت‌المقدس توانست بخش قابل‌توجهی از اراضی اشغال‌شده را آزاد و به مرزهای بین‌المللی برسد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا