آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیتماسی با دولت ایران را ‘تعجب برانگیز’ خواند
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیتماسی او با دولت جدید ایران درباره چنیدن مسئله مهم را “تعجب برانگیز” خوانده است.
آقای گروسی گفته از زمان به روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، تماسی با دولت جدید ایران نداشته است؛ او البته گفته تنها استثنا صحبتهایی درباره “مسائل فنی” با محمد اسلامی، رئیس جدید سازمان انرژی اتمی ایران بوده.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امیدوار بود تا پیش از برگزاری نشست بعدی شورای حکام این نهاد (۲۲ نوامبر) به ایران سفر کند اما آقای گروسی دیروز جمعه ( ۱۲ نوامبر) گفته هیچ دعوتنامهای هنوز برای او ارسال نشده و مایوس شده است.
اظهارات آقای گروسی در حالیست که دیپلماتهای غربی خود را آماده مذاکرات احیای توافق هستهای در وین اتریش میکنند که قرار است در اواخر ماه نوامبر برگزار شود.
همزمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تلاش است مشکلات دیگری را هم با ایران رفع کند؛ از جمله محدودیتهای وضع شده برای بازرسی از تاسیسات ایران.
آقای گروسی حدود دو ماه پیش (سپتامبر) به ایران سفر کرد و توافقی درباره دسترسی به دوربینهای نظارتی در تاسیسات هستهای ایران حاصل شد؛ او امیدوار بود به زودی به ایران بازگردد تا مذاکراتی را با دولت ابراهیم رئیسی آغاز کند.
چند روز پس از آنکه آقای گروسی از تهران دیدار کرد، آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران انتقاد کرده بود که بر خلاف توافق، دسترسی به کارگاه تولید سانتریفیوژ داده نشده است.
یکی دیگر از مسائل حل نشده میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی مکانهای اعلام نشده قبلی نگهداری مواد هستهای در این کشور بوده است.
این سازمان در گزارشهای قبلی خود گفته بود توضیحات ایران در این باره رضایت بخش نبوده است.
مذاکرات احیای توافق هستهای ایران با قدرتهای بزرگ جهانی فروردین امسال(۱۴۰۰) در وین پایتخت اتریش آغاز شد و تا کنون شش دور آن برگزار شده است.
با خاتمه دوره ریاست جمهوری حسن روحانی و آغاز به کار ابراهیم رئیسی این مذاکرات متوقف شد.
ایران یک سال بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای در چند مرحله تعهدهای برجامیاش را کنار گذاشت؛ درصد غنیسازی و ذخیره رادیواکتیو خود را افزایش داد و تاسیساتی را که بعد از برجام از کار انداخته بود فعال کرد.