در یک گزارش تحلیلی شورای امنیت سازمان ملل آمده که عبدالله، پسر بن لادن، در ماه اکتبر سال گذشته برای دیدار با طالبان به افغانستان رفته است.
گروه طالبان که در پانزدهم آگوست سال گذشته قدرت را در کابل به دست گرفت مدعی است که ارتباطات خود را با شبکه القاعده قطع کرد پس از تعهدی که در توافقنامه صلح با آمریکا داده است.
در سی و نهمین گزارش تحلیلی تیم نظارت بر تحریمها شورای امنیت که در روزهای اخیر نشر شده است آمده است که “بنا به گزارش یک عضو این شورا، عبدالله پسر بن لادن برای دیدار با طالبان در ماه اکتبر به افغانستان سفر کرده است.”
ساعتی پس از نشر این خبر یک سخنگوی طالبان در تماسی با به بیبیسی این خبر را تکذیب کرد.
در ادامه این گزارش گفته شده که با وجود گزارشهایی که ایمن الظواهری رهبر القاعده در ژانویه ۲۰۲۱ دیده شده است اما گفته میشود که وضع سلامتی او خوب نیست.
شبکه خبری سیانان نیز اخیرا به نقل از “نزدیک ترین هواداران القاعده” که در دولت طالبان “پستهای بلندی را گرفتهاند”، گزارش کرد که آنها نیز “بازگشت یک دستیار ارشد پیشین اسامه بن لادن” رهبر کشته شده القاعده به افغانستان را تایید میکنند.
گزارش شورای امنیت گفته که پس از شش ماه حکومت طالبان “افغانستان این پتانسیل را دارد که به پناهگاه امن القاعده شماری از گروههای تروریستی با منطقه آسیای میانه و فراتر از آن تبدیل شود.”
گزارشهایی تایید نشده از مرگ رهبر القاعده نیز نشر شده است.
در گزارش شورای امنیت آمده است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان این احتمال که محمد صلاح الدین عبدالحلیم زیدان، معروف به سیف العدل، در صورتی که جانشین الظواهری شود، میتواند در افغانستان مستقر شود.
سیفالعدل سالها در ایران تحت حمایت سپاه پاسداران زندگی کرد.
نگرانی کشورهای آسیای میانه
گروه طالبان به طور سنتی مناسبات نزدیک با شبکه القاعده، تحریک طالبان پاکستانی و جماعت انصارالله داشته است.
جنگجویان گروهها تندرو در آسیای میانه و اعضای “جنبش ترکستان شرقی” که در استان سین کیانگ چین فعال است به گفته گزارش شورای امنیت “مشتاقانه منتظر به رسمیت شناختن بینالمللی طالبان هستند”.
در گزارش آمده این گروههای تندرو بر این باورند که با به رسمیت شناخته شدن طالبان در افغانستان برچسب “تروریست” از روی آنها حذف خواهد شد.
اعضای این گروهها که آزادانه در افغانستان تحت کنترل طالبان “آزادی تردد بیشتری بدست آورده اند” و امیدوارند که دولت طالبان برای آنها “پناهندگی و گذرنامه فراهم میکند که بتوانند به کشورهای جهان سفر کنند.”
“سفارتهای آسیای مرکزی مستقر در افغانستان با نگرانی شاهد اند که چندین رهبر این گروهها آزادانه به کابل سفر کرده اند.”
در گزارش آمده است: “شاخه القاعده در شبه قاره هند، به رهبری اسامه محمود و معاون او عاطف یحیی غوری همچنان در ولایات غزنی، هلمند، قندهار، نیمروز، پکتیکا و زابل افغانستان در کنار طالبان علیه دولت سرنگون شده جنگیدند.”
تخمین زده میشود که این بخش القاعده “بین ۲۰۰ تا ۴۰۰” جنگجو دارد که عمدتا از کشورهای افغانستان، بنگلادش، هند، میانمار و پاکستان هستند.
شاخه خراسان گروه دولت اسلامی (داعش)
در همین حال، در گزارش تاکید شده است که قدرت شاخه خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) پس از آزادی چندین هزار زندانی، از ۲۲۰۰ تخمین قبلی به ۴۰۰۰ نفر رسیده است.
این گروه مسئولیت خونینترین حملات در افغانستان در شش ماه اخیر را برعهده گرفته است.
طالبان دشمنی سرسختی با گروه داعش دارد.
در اواخر ماه آگوست که نیروهای طالبان موفق شدند مراکز ولایتهای افغانستان را یکی پس از دیگری به کنترل خود درآورند در زندانها نیز گشودند و حتی زندانیان پل چرخی، زندان مرکزی افغانستان و بگرام در حومه کابل را نیز رها کردند که در میان آنها شمار زیادی از جنگجویان گروه داعش نیز رها شدند.