خبرگزاریهای رویترز و بلومبرگ میگویند آژانس بینالمللی انرژِی اتمی در گزارشی از کاهش ذخایر غنیشده اورانیوم ۶۰ درصدی در ایران خبر داده است.
بر مبنای گزارش محرمانه آژانس که این خبرگزاریهای نسخهای از آن را دیدهاند ایران روند تبدیل بخشی از ذخایر ۶۰ درصدی را آغاز کرده و آنها به موادی تبدیل میشوند که در ایزوتوپهای پزشکی کاربرد خواهند داشت.
بلومبرگ این اقدام ایران را با توجه به از میان رفتن امکان کاربری نظامی برای پیشرفت در مذاکرات احیای برجام مثبت ارزیابی کرده است، اما رویترز با اشاره به درخواست هفته گذشته آمریکا و متحدان اروپایی این اقدام ایران را “مقابله” با قدرتهای غربی خوانده، هرچند گفته بعید است این اقدام مذاکرات را به بنبست بکشاند.
در حالی که به گفته همه طرفها مذاکرات بازگشت آمریکا به توافق هستهای به روزهای پایانی رسیده بود، این گفتگوها کمی پس از حمله روسیه به اوکراین متوقف شد. هرچند ایران آمریکا را مقصر توقف کنونی مذاکرات میداند.
رویترز از تبدیل کمی بیش از دو کیلوگرم از ذخایر ۶۰ درصدی ایران خبر داده و بلومبرگ این مقدار را یک سوم کل ذخایر ۶۰ درصدی ایران گزارش کرده است.
رابرت کلی، یک مهندس هستهای آمریکایی با سابقه کار برای آژانس بینالمللی انرژِی اتمی، به بلومبرگ گفته با آغاز تبدیل ذخایر ۶۰ درصدی به ایزوتوپ پزشکی، این مواد دیگر قابلیت غنیسازی بیشتر یا استفاده در مصارف نظامی را نخواهند داشت.
هرچند او میگوید به دلیل تردید در توانایی ایران به تبدیل موفقیتآمیز این مواد به ایزوتوپ پزشکی، انگیزههای اولیه ایران روشن نیست.
افزایش ذخایر ۶۰ درصدی ایران نگرانی برخی کشورها و همچنین آژانس را به دنبال داشته است.
با وجود وقفه در مذاکرات، وزارت خارجه ایران میگوید که حسین امبرعبداللهیان روز دوشنبه در مکالمه تلفنی با لیز تراس، همتای بریتانیایی خود، از آمادگی ایران برای “توافق نهایی” خبر داده است.
گفتگوی آقای امیرعبداللهیان و خانم تراس پیش از بازگشت نازنین زاغری و انوشه آشوری به بریتانیا انجام شد.
بر این مبنا، وزیر خارجه ایران گفته: “به نقطه نهایی توافق بیش از هر زمان نزدیک شدهایم لیکن آنچه میتواند رسیدن به توافق خوب و پایدار را قطعی کند رفتار واقع بینانه آمریکا و عدم طرح مطالبات جدید و نادرست است.
آقای امیرعبداللهیان گفته: “اگر همه خطوط قرمز ما رعایت شود آماده توافق نهایی هستیم.”
وبسایت خبری اکسیوس روز گذشته نوشت که سه منبع اسرائیلی و دو منبع آمریکایی گفتهاند دولت جو بایدن حذف سپاه پاسداران از فهرست تروریستی را مد نظر دارد.
بنا به این گزارش چنین امتیازی در ازای تعهد سپاه به اقدام در جهت کاهش تنش خواهد بود.
اسکای نیوز عربی به نقل از یک منبع آگاه در دولت آمریکا بررسی احتمال حذف سپاه از فهرست تروریستی را تکذیب کرد.
۵۵ نهاد حقوق بشری از کشورهای طرف مذاکره ایران در گفتگوهای احیای برجام خواستهاند که مسائل حقوق بشری را هم مطرح کنند و از جمله خواهان لغو طرح صیانت شوند.